De voordelen van low- en no-code

In de reeks Expert Talks, bevragen we verschillende thought leaders in de IT-sector. Deze keer spreken we Pieter Moeremans, toenmalige CEO van Codeless. Hij gaat ons leren wat dat low-code nu juist is en waarom dit een nieuwe belangrijke revolutie in de IT-wereld betekent.

Wat is jouw achtergrond en wat doen jullie met Codeless? 

Ik ben Pieter Moeremans en mijn achtergrond, ik ben in 2014 afgestudeerd als handelsingenieur. Ik heb dan eigenlijk een eerste job gehad, waarbij ik in IT gerold ben. Dit was bij Connecting Expertise, waar ik ook de kans had om alle aspecten van een IT bedrijf al een keer te mogen proeven. Na die ervaring ben ik eigenlijk vrij snel met een eigen start-up begonnen, genaamd Plannr.eu in de wereld van de internationale mobiliteit.

Na Plannr, ben ik me gaan verdiepen in de wondere wereld van low- en no-code.

Ik was al een tijdje aan het experimenteren met een aantal platformen en we hebben eigenlijk het volledige platform van 0 opnieuw gebouwd op nog geen twee maanden tijd in een low-code framework. Wetende dat we daarvoor twee jaar hebben gehad om dat in custom coding te doen met een team van gemiddeld drie tot tien mensen is dat wel een revelatie geweest: kijk het kan ook anders! 

En daar is eigenlijk Codeless uit ontstaan. Dat is samen met de Road Twenty One groep opgericht geweest. Als een echt custom development agency, maar dan volledig gefocust op low- en no-code. We helpen graag start-ups, KMO's en corporates. Als je een digitaal product wilt ontwikkelen, zou de eerste vraag moeten zijn, kunnen we dit met low- and no-code doen? Daar wil ik verandering in brengen. 

Kun je mij vertellen wat low-code nu juist is? 

Voor mij komt low-code neer op een aantal basisprincipes, een basisfilosofie, waarbij je niet meer vertrekt van 0, en lijn per lijn code moet schrijven om een programma op te bouwen. In plaats daarvan maak je gebruik van een soort bouwblokken. Met die Legoblokken van de softwarewereld, kun je niet alleen sneller, maar ook efficiënter en stabieler ontwikkelen. 

We spreken vaak 10 tot 20 keer sneller. Naast de handigheid van de bouwblokken, is het ook een andere manier van kijken naar software. 

Met no-code worden er ook veel meer visual builders gebruikt. We vertrekken van low-code, betrekken een aantal visual builders om nog sneller te gaan. Ook maken we de vertaling naar de business direct. Dat is voor mij toch wel een beetje de revolutie van het low- en no-code verhaal. De gap tussen business en IT verkleint gigantisch. 

“De gap tussen business en IT verkleint gigantisch.” - Pieter Moereman

Je sprak daarnet over de filosofie van low-code. Wat bedoel je daar dan juist mee? 

Afhankelijk van het project, beslissen we of we of naar custom development gaan in low of no code gaan. Het kan zijn dat er tussenoplossingen zijn, manieren om met de Zapiers van deze wereld toch sneller te lanceren, om dingen te testen op de markt, vooraleer je effectief naar codering gaat kijken. En low code is eigenlijk de volgende stap. Als het niet al bestaat, hoe kunnen we dat dan op de best mogelijke manier bouwen? Dat is low-code. 

Kun je wat concrete voorbeelden geven? 

Toen ik initieel startte met Codeless dacht ik, waarschijnlijk vinden we voor 80% van de projecten een goede oplossing in low- en no-code. Maar gaandeweg zie je dat die platformen verder evolueren en er ook een aantal platformen bij komen die dedicated bepaalde niche problemen efficiënter tackelen.

De ervaring leert dat we voor 95% van de projecten een betere oplossing kunnen voorzien in low-code, in vergelijking met custom coding. Het is altijd een trade-off: als we niet minstens twee keer zo snel of zo goedkoop kunnen gaan, dan doen we het niet. Maar voor het merendeel van de projecten die ik al gezien heb is er een duidelijke meerwaarde om voor low-code te kiezen.

Wat is nu eigenlijk de meerwaarde van zo'n oplossing voor jullie klanten? 

De meest duidelijke meerwaarde, is sowieso snelheid. De snelheid waarmee je kan gaan, dat is minstens twee keer, maar dat kan tot twintig keer sneller gaan dan met klassiek coderen. We hebben hier al apps ontwikkeld op twee, drie dagen tijd. 

Zeker voor start-ups is dat een enorme winst wanneer je niet zes maanden of een jaar moet wachten, maar al na een aantal maanden al live kan gaan. Zo kan je sneller de markt op en sneller itereren. Want het is één ding om software te bouwen, het is een ander ding om die ook nog flexibel te houden en achteraf snel veranderingen te maken.

Je hebt minder tijd nodig, dus het is ook goedkoper. Zeker als je een eerste keer iets test of nog geen grote budgetten hebt, dan is low- en no-code een betere route. 

De gap tussen business en IT is veel kleiner geworden. We zien dat onze developers ook meer voeling hebben met de business, dan de standaard codeur. En omgekeerd dat ook onze klanten meer toegang hebben tot de delen van de applicatie en meer vrijheid hebben om zelf dingen in handen te nemen.

Dat is mooi om te zien. Kun je nog iets meer ingaan op de technische voordelen?

Ik kom uit een wereld waar bepaalde frameworks uit de mode geraken. Eens dat je met low-code iets gebouwd hebt, zien we dat de performance vooruit gaat. Dat is heel paradoxaal, want je doet er niks meer mee of je past het niet meer aan en toch wordt dat beter. Het heeft alles te maken met dat die onderliggende blokken wel vaak onderhouden worden door het framework waarin je bouwt. Die gaan erop vooruit. Verandert er iets in de browser, dan reageren die frameworks daar automatisch op.

Het is niet dat je daar dan ook expliciet zelf stappen moet ondernemen en uitvogelen wat er is veranderd. Dat zijn zaken die met low-code revolutionair zijn. Er is bijvoorbeeld een platform waarvan de performance van de backend 25% vooruit is gegaan.

Wat denk jij dat maakt dat low-code nu en de jaren hierna juist zo belangrijk gaat worden en belang gaat winnen? 

Als je naar de meeste low- en no-code-frameworks van acht jaar terugkijkt, dan stond dat vaak nog in zijn kinderschoenen. Die platformen waren niet per sexy, of GDPR compliant, noch performant. Vandaag is dat wel zo: alle zaken die je nodig hebt, zijn er. 

Ook geen onbelangrijke factor is sowieso de war on talent. De developers zijn nu eenmaal schaars aan het worden. Als je klassiek codeert versus met low- en no-code, is de output van een developer te vermenigvuldigen met factor 5, 6 tot 10. 

Tot slot is het voor de ontwikkelaar zelf aangenaam om projecten van A tot Z uit te voeren samen met klanten. Vanaf het begin ontwikkelen van de app, tot en met de oplevering van die app. Ik denk dat dat goed aansluit bij de algemene trend binnen IT is dat er meer applicaties nodig zijn en liefst zo snel mogelijk.

Als je begint op te schalen, is low-code dan nog een oplossing?

Ja, dat merken wij ook in de vragen van veel van de klanten. Is het wel schaalbaar? Net om degenen die wel al van low of no code hebben gehoord, dat is vaak ook van nog een idee van een aantal jaar terug. Zelf geloof ik dat dit de volgende revolutie in tech en in IT is, maar hier in België is dat nog net niet denk ik doorgesijpeld, en daar hoop ik dat we samen met Codeless en ik vermoed Cubitec heeft een stuk dezelfde missie dat we daar wel verandering in kunnen brengen. 

Other insights

Cubee Story: Maarten

Binnen Cubitec kunnen wij rekenen op onze zus Cubicare, waar Customer Success een gedeeld succesverhaal is. Opvang.Vlaanderen maakt kinderspel van opvang zoeken voor 0 tot 3 jaar. ‍

De voordelen van low- en no-code

In de reeks Expert Talks, bevragen we verschillende thought leaders in de IT-sector. Deze keer spreken we Pieter Moeremans, toenmalige CEO van Codeless. Hij gaat ons leren wat dat low-code nu juist is en waarom dit een nieuwe belangrijke revolutie in de IT-wereld betekent.

Do you want to work with us?